BPM rolstoelbus teruggaafregeling

Teruggaafregeling BPM voor mensen met een handicap

Wil je gebruikmaken van een rolstoelauto of rolstoelbus met een grijs kenteken? Voor reguliere bestelauto’s kan dit per 2025 gevolgen hebben voor de teruggaafregeling BPM. Voor rolstoelauto’s of rolstoelbussen is dit nog niet het geval, wanneer ze aan de eisen voldoen. We lichten de regeling en veranderingen hieronder uitgebreid toe.

BPM-vrijstelling op rolstoelbussen?

Als de plannen van het demissionair kabinet doorgaan, vervalt met ingang van 1 januari 2025 de BPM-vrijstelling op bestelauto’s. Dit betekent dat auto’s met een grijs kenteken dat begint met de letter V of B, meer wegenbelasting gaan betalen. De BPM (Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen) reken je vanaf dat moment ook bij aankoop van een nieuwe bestelauto af. Nu hebben veel aangepaste rolstoelauto’s en rolstoelbussen de carrosserie van een bestelauto en daarmee ook een grijs kenteken. Normaal gezien zou deze afschaffing ook hierop van toepassing zijn. Maar dat is voor rostoelauto’s en rolstoelbussen die voldoen aan de voorschreven eisen niet het geval. Een grijs kenteken verwijst naar specifieke eigenschappen van de auto. Deze auto’s rijden niet letterlijk met een grijs kenteken rond.

Rolstoelauto met laadruimte
Renault Master Rolstoelbus lift

Verschil tussen bestelbus en rolstoelbus

Voor rolstoelbussen is er een uitzondering in de regeling. Maar daarvoor moet de rolstoelbus wel aan de voorwaarden voldoen. Een bestelbus valt onder de definitie bestelbus als de cabine bepaalde afmetingen heeft en de cabine / laadruimte gescheiden zijn door een scheidingswand. In de laadruimte van de bestelbus mogen geen zitplaatsen zijn, ook niet in de vorm van een klapzitting. Dit is een groot verschil met de indeling van een rolstoelbus.

Als je bij het BPM aanvragen aantoont dat je voor het vervoeren van de rolstoelpassagier de scheidingswand hebt verwijderd, krijg je toch de vrijstelling. Bovendien is het doel van de rolstoelbus het vervoeren van personen, zowel in de cabine als in de laadruimte. Daarom heb je in een rolstoelbus vaak extra zitplaatsen. Ook daarin wijkt een rolstoelbus af van een bestelbus, maar kun je nog steeds vrijstelling op de BPM (belasting) krijgen.

Waar moet een rolstoelbus zeker aan voldoen?

Om een BPM-vrijstelling te ontvangen, moet een rolstoelbus of rolstoelauto voldoen aan de volgende punten:

Ingericht voor rolstoelvervoer

Je hebt de bestelauto in gebruik om een persoon met een handicap te vervoeren, die in een rolstoel zit. De rolstoelbus mag zowel door de persoon met de handicap gebruikt worden, als door inwonende gezinsleden. Het gaat hierbij dus om persoonlijk gebruik.

Een niet-opvouwbare rolstoel

Om de BPM aan te vragen, moet het ook gaan om een rolstoel of hulpmiddel dat niet op een andere manier in een voertuig vervoerd kan worden. Denk hierbij aan een niet-opvouwbare rolstoel of een hulpmiddel dat heel zwaar is en je niet eenvoudig in een kofferbak tilt.

Datum eerste toelating

De ontheffing om een vaste wand in de rolstoelbus te hebben, kan in bepaalde situaties aangevraagd worden. Het is van toepassing op bestelauto's die een datum van eerste toelating op het kentekenbewijs hebben staan van voor 1 juli 2005.

BPM aanvragen voor nieuwe rolstoelbussen

Het is mogelijk om ook voor een nieuwe bestelbus BPM aan te vragen. Met het formulier ‘aangifte BPM registratie bestelauto‘ verzoek je om verrekening van deze belasting. Aanvullend dien je een formulier ‘verzoek motorrijtuigenbelasting bestelautotarief voor gehandicapte personen‘ in. Gaat het om een bestaande auto, die dus al aangepast is en heeft deze rolstoelbus al een Nederlands kenteken? Dan vraag je om teruggaaf van BPM in het kader van de gehandicaptenregeling.

Rolstoelauto met transfer mogelijk
Gehandicapten rolstoelbus

Bespaar op je kosten met de BPM-regeling

Of je wel of geen BPM betaalt bij de aanschaf van je rolstoelbus, scheelt veel in de kosten. Dat geldt niet alleen als je de rolstoelbus in een keer afrekent, maar ook als je deze leaset. Op de Belastingdienst kun je lezen wat de exacte voorwaarden zijn. Heb je hierover vragen? Neem daarvoor gerust contact op met onze medewerkers.

Rolstoelauto's en rolstoelbussen

Welzorg heeft diverse rolstoelauto's en rolstoelbussen op voorraad die al aangepast zijn of aangepast kunnen worden.

Aangepast

Het label ‘aangepast’ houdt in dat de getoonde auto over één of meerdere autoaanpassingen beschikt. Welke aanpassingen dat precies zijn lees je op de pagina van de auto. Het getoonde tarief is inclusief de aanpassing(en).

Aanpasbaar

Het label ‘aanpasbaar’ houdt in dat de getoonde auto nog niet over aanpassingen beschikt. Je kunt dus zelf de aanpassingen kiezen, waardoor de auto perfect bij jouw situatie past. Onze adviseurs helpen hier graag bij.

Daarnaast is aanbod van aanpasbare auto’s erg groot, zo kun je altijd een geschikte auto vinden bij Welzorg Auto op Maat!

Daarom Welzorg Auto op Maat

45-jaar-expertise

45 jaar expertise

Wij hebben meer dan 45 jaar ervaring in maatwerk oplossingen voor aangepaste auto's.

Gratis passing en proefrit

Gratis passing en proefrit

Een aangepaste auto is volledig maatwerk. Daarom ontvang je altijd een gratis passing en proefrit.

Alles onder 1 dak

Alles onder één dak

Je kunt terecht voor auto aanpassingen, occasions, private lease en onze rijschool.

Vrijblijvend en deskundig advies

Ruim 2.000 auto's

Het grootste aanbod van Nederland in aangepaste en aanpasbare auto's verspreid over 70 vestigingen.

Jetze Plat ambassadeur Welzorg

Een aangepaste auto geeft mij alle vrijheid om mijn topsport te kunnen blijven beoefenen, ik kan overal naar toe.

Jetze Plat

Drievoudig winnaar Olympische Spelen

Gratis rolstoel autosticker

Gratis rolstoel-autosticker

Je kunt nu geheel gratis officiële Welzorg rolstoel-autostickers aanvragen.

Auto op maat brochure

Gratis brochure

Vraag de brochure aan voor meer informatie over onze auto’s en aanpassingen.