Gemeente Middelburg: “Het is fijn dat we met Scoot2Go helemaal worden ontzorgd”

Scoot2Go Middelburg

De deelscootmobiel als mobiliteitsoplossing. We spraken met Lola Lagendijk, contractmanager Wmo bij gemeente Middelburg over participatie, mobiliteit en waarom Scoot2Go als succesvol wordt ervaren.

“In Middelburg hechten we veel belang aan participatie, zodat iedereen mee kan doen in de samenleving” aldus Lola Lagendijk. “En daar hoort mobiliteit natuurlijk bij. Je moet zo gemakkelijk mogelijk op de plaats van bestemming kunnen komen, ongeacht welke beperking je hebt. In beginsel hoop je natuurlijk dat mensen hun mobiliteit zelf kunnen organiseren, dat ze zelf fit genoeg zijn om te fietsen of zelf met de bus kunnen. Maar als dat niet meer kan, kunnen de Wmo consulenten onderzoek doen naar wat een passende oplossing zou kunnen zijn. Sinds vorig jaar is hier ook de deelscootmobiel als mogelijke oplossing aan toegevoegd”.

Niet direct een eigen voorziening
“Zodra een mobiliteitsvraag ontstaat, is er altijd eerst een informatie en adviesgesprek. We bespreken wat de reisdoelen van de inwoner zijn en wat diegene wel kan of zelf kan organiseren. Dus wordt bijvoorbeeld het fietsen gevaarlijker, heeft hij of zij dan zelf al nagedacht over oplossingen? Bijvoorbeeld de aanschaf van een elektrische fiets, een fiets met een lage instap, deelname aan Fietsmaatjes of tijdelijk huren van een driewielfiets of scootmobiel? Als dat geen opties zijn en het mobiliteitsvraagstuk structureel is, gaan we meedenken welke voorzieningen mogelijk zijn”.

Deelscootmobielen
“In 2023 zijn we in Middelburg gestart met een pilot met Scoot2Go deelscootmobielen. De belangrijkste aanleiding hiervoor was een tekort aan stallingsruimte bij onze woningbouwcorporatie. Maar ook aanpassingen in het bouwbesluit maakt het steeds lastiger om scootmobielen veilig in wooncomplexen te kunnen stallen. We zijn in twee wooncomplexen in Middelburg gestart met Scoot2Go. Op de eerste locatie kunnen gebruikers zelf een scootmobiel reserveren via een website óf door te bellen met Gemeentelijke Vervoercentrale Zeeland (GVZ). GVZ is verantwoordelijk voor de organisatie van al het Wmo-vervoer in Walcheren. Met een tag – een soort kleine sleutelhanger – kunnen gebruikers vervolgens de deelscootmobiel zelf aanzetten en gebruiken. Op de andere locatie gaat reserveren en activeren met een app”.

Ervaringen erg positief
“Ik kan zeggen dat de pilot met Scoot2Go echt een succes is. We zijn zelf erg tevreden en recent gebruikersonderzoek onder onze gebruikers laat zien dat de deelscootmobielen een 8,8 scoren! Wat daarnaast fijn is, is dat we als gemeente helemaal worden ontzorgd. Wij geven alleen een seintje voor toegang als er weer een nieuwe gebruiker is. Scoot2Go regelt vervolgens de rest en schakelt voor het inrichten of uitbreiden van de pools rechtstreeks met de woningcorporatie. Rijvaardigheid wordt getoetst en getraind door de ergotherapeuten waar we een samenwerking mee hebben”.

“De ervaringen zijn dus positief en wij hebben er eigenlijk geen omkijken meer naar. Sinds de start van de pilot is daarom inmiddels een derde locatie toegevoegd. Hiermee is de Scoot2Go deelscootmobiel voor nog meer inwoners een mogelijke oplossing geworden die we via het Wmo-loket TIM (Toegang in Middelburg) bieden. En daar zijn we erg blij mee”.

Wil je als gemeente ook meer weten over de mogelijkheden van Scoot2Go? Kijk dan op www.scoot2go.nl of neem contact op met scoot2go@welzorg.nl.

N.B. Vanaf 1 december 2024 zal Lola Lagendijk niet meer werkzaam zijn in de rol van contractmanager Wmo bij gemeente Middelburg. Jasper de Kind heeft haar opgevolgd in deze functie.

Lees meer over: